Подготовката


Всичко, от което се нуждае човек за едно няколкоседмично пътуване, съм описал в секцията  "С какво да тръгна..."

Специфичното за Колумбия:
            Самолетен билет: След няколкоседмично издирване си взех директен полет от Мадрид до Богота, оказа се, че това е и най-евтиния вариант – 800 Euro двупосочен. Много ми помогна следния опис: http://www.sunshine.bg/evtini-samoletni-bileti

(Не)естествено се нуждаете от виза. Неестествено, защото това е единствената страна от посещаемите в Южна Америка, която все още ни търси виза и то само на българи. С други думи България е единствената държата от ЕС, за която има визов режим в Колумбия. На всичкото отгоре най-близкото посолство със свестен консул, който може да ви издаде виза, е във Виена. Избирате или да се разходите 1-2 пъти дотам, или да ползвате куриер. Доколкото разбрах от приятели и познати, не е добра идея да се пробвате за виза директно на граничните пунктове в Колумбия, шансът е много малък...
Визовоте изисквания са следните:
-       3 снимки в странния (3х4 см) формат,
-       доказателство, че имате над 2500 USD в активна банкова сметка на ваше име (това са парите за 1 месец престой). В последствие разбрах, че наистина е добре да имам подобна сума..
-       двупосочен билет с общ престой <90 дни;
-       валиден паспорт с по 2 фотокопия на използваните страници;
-       попълнен визов формуляр (може и на английски)
-       60 Euro такса за визата;
Консулът се оказа свестен и работата стана само с куриери. Цялата визова схема ми струваше около 300 лева и една седмица чакане.

            Не се изисква ваксина, въпреки, че аз си сложих такава за жълта треска – важи за 10 години и е задължителна за Бразилия. Струва 100 лв. заедно със сертификата.

Езикът. Ако имате възможност, научете поне малко испански преди да се хвърлите в Южна Америка (без Бразилия и Гвинеите, разбира се). Ще ви спести мноооого нерви и поне 1/3 от парите, които ще изхарчите, ако не разбирате и не говорите испански.

            Добро проучване (прочетох няколко онлайн-гида) на районите, които смятах да посетя. Добре е човек да е информиран, не да знае всичко, защото така няма де е интересно, но съм на мнение, че трябва да знаеш спецификите на мястото, където ще ходиш.

Най-интересните общи факти за Колумбия: около 46 милиона жители, разпръснати в площ от над 1 млн. кв.км., което се явява 10 пъти колкото България (26-то място в света по площ). Най-високата планина е Sierra Nevada de Santa Marta, която зпаочва от Карибските брегове и се извисява на 5775 м. – най-високата крайбрежна планина в света. Освен планини, в Колумбия се срещат просторни равнини, подобни на саваните в Африка, огромната Амазония, пустини и крайбрежни зони. Колумбия има най-много растения и животни на квадратен километър от всяка друга страна в света!  20% от всички водиве птици се срещат в Колумбия, 450 вида бозайници, 600 вида замноводни, 500 вида влечуги и 3200 вида риби! Страната е богата на над 130 000 вида растения, 1/3 от които са ендемични!
Колумбия е ако не най-големия, то на челните места по износ на петрол, кафе, въглища, злато, банани, цветя, смарагди, памучни изделия, захар, месо и със сигурност най-големия износител на кокаин. Около 1/3 от целия износ на всички тези продукти е предназначен за САЩ.
Богатсвото на природни зони определя и различната култура и етноси. Сърцето на икономиката е съсредоточено в среднопланинските огромни градове – Богота, Меделин, малките градове -  част от т.нар. Зона Кафетера (Zona Cafetera). В карибския басейн животът е по-бавен и лежерен.
Паричната система е изградена около Колумбийското песо (1000 COP~1 лев) като може да очаквате да харчите между 40 000 и 100 000 COP на ден. Това, разбира се, може да варира според вашите умения да се пазарите – за всичко на навсякъде!

1 comment:

  1. Това е една от най - интересните публикации, които съм чел. Пренесох се напълно на местата, където сте описали :) Пишете изключително увлекателно :) Поздравления и чакам с нетърпение новите публикации!
    Поздрави!

    ReplyDelete