С какво да тръгна...Присъединявам се към мнението на колегите, които пътешестват за по-дълго време: при едно пътуване за месец-два се нуждаеш от същото количество багаж, колкото и за една седмица!

За двата ми трипа до Индия и Колумбия приложих следната тактика: опаковах няколко по-стари дрехи, които използвах по време на пътя. С течение на времето си купувах местните и несъмнено по-подходящи дрехи и оставях моите там. 
За мен приоритет е компактността.
За Индия тръгнах с 35 литрова раница Millet, която събра всичко, от което се нуждаех. 
За Колумбия взех 60 литра Ferrino поради желанието ми да се кача и във висока планина и съответно да събера повече дрехи. И двете ранички издържаха и съм много много доволен.

Трите най-важни неща за мен (освен раниците) по време и на двете пътувания:

-       Обувки – определено съветвам да инвестираш в добри краконоски. Най-вече здрави сандали за топлите страни, а защо не и за планината. Ако обаче се качваш над 4000 м. сандалите отпадат и си трябват планински чепици (може и ниски). Аз имах проблем с глезена и затова си взех по-високи AKU трек-обувки с goretex. Не съжалявам нито за момент, държаха се много стабилно, особено на слизане по скалите, не ми запотяват краката, топли са и са много удобни дори при продължително носене. Мембраната издържаше при валежите в Амазония и планината.
-       Спален чувал – колкото и да е топло и в Индия, и в Колумбия, постоянно използвах летния си спален чувал Ferrino. Като казвам летен, наистина е само за топли места с комфорт за мъже +5 градуса. Най-хубавото е, че е супер компактен (20х25см) и много лек (900 гр.) и доста пъти съм спал само в него по плажовете. Помръзнах единствено над 4000 м. в Андите, но за 2-3 нощи се издържа. Ако прекарвате повече време на такава височина, си трябва по-сериозен чувал.
-       Тапи за уши – звучи странно, но в страни като Колумбия и Индия шумът и музиката се всепроникващи и са навсякъде и по всяко време. Аз спя леко и без тапи нямаше да мога да взимам така нужните понякога дози сън.

Останалите задължителни според мен неща:
           
-       Копия на документите (поне 2 копия на паспорта, билетите и някакво ID), разпределени в основния и ръчния багаж;
-       2 карти (кредитна, дебитна) – една в ръчния, една в основния. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО предупреди банката си преди да тръгнеш. И двата пъти имах случаи на блокирана карта след далечна транзакция.
-       Добро количество кеш и скрито място, например колан с вътрешен цип (пример: http://grabo.bg/majki-kolan-s-tainik-za-pari-03n8rqk)
-       Ваксини – по начало съм против ваксините, но повечето африкански държави, както и някои в Южна Америка изискват задължително ваксиниране. Провери актуалните изисквания на следния сайт: https://www.myvaccs.com/home/travel-vaccinations.aspx
Най-добре е да се обадиш или да отидеш директно в Националния имунизационен и консултативен център или на място - http://www.ncipd.org/?category=6&section=9
-       Леки дълги дрехи – памучни и здрави;
-       Бански;
-       2 въженца с карабинер;
-       Кърпа за глава – безценна в джунглата и планината!
-       За над 4000 м – тройна защита (термо-бельо, полар и ветренка/непромокаема) и топла шапка и добри чорапи 2 чифта;
-       Слънчеви очила и антислънце фактор 20 (за над 4000 м. – фактор 50+)
-       Челник!
-       Катинарче – на много места за спане има локъри;
-       Ножче с лъжичка и виличка
-       Добра и компактна камера с допълнителни разервни памет-карти;
-       Подаръци – аз носех мартеници по много, химикалки по много...и ракия 2 шишета;

-       Задължителните неща в аптечката и хигиенно:
o   сребърна вода (по шотче преди всяко ядене)  - за профилактика, антибактериално, промивъчно, страхотно за стомаха;
o   силно-концентрирани душ-гел и перилен течен препарат за студена вода
o   против повръщане и гадене – Degan
o   за корем: спазмалгон/фамотидин
o   за възпаления на устната кухина – индекстол;
o   главоболие: аналгинче;
o   диария: лопедиум, литър вода с портокал и малко захар и сол;
o   лепенки (много!) и бинт;
o   аналгетик за всякакво неразположение: ибупрофен
o   широкоспектърен антибиотик: ципрофлоксацин (задължителен!)


Това наистина е достатъчно и за по-дълъг престой.

No comments:

Post a Comment